Du har förmodligen ganska bra koll på hur du mår fysiskt…
Och att din fysiska kapacitet kan påverkas av hur du mår psykiskt
Då är det ju också viktigt att se till att du har med dig båda delarna in i din träningplanering och vardag för att du skall må bra, känna dig stark och kunna träna och prestera utan att skada dig.
Elitrehab är experter på träningsupplägg för att hålla kroppen stark och ta dig tillbaka till din idrott och träning efter skada. Men ibland behövs det mer för att ta sig hela vägen in i mål. Därför samarbetar vi med @Idrottspsykolgerna och skickar vidare i de situationer vi anser att våra kunder kan behöva hjälp att komma vidare i sin utveckling av sig själva och sin träning.
1. När kroppen inte svarar på träning – du tränar men får inte förväntade resultat
Du ger dig ut på en löprunda för att släppa tankarna på arbetet för en stund. Benen är tunga, pulsen betydligt högre än vad den brukar för denna typ av pass. Vad konstigt? Du har ju tränat stenhårt det sista.
– Vad gör du då? Tränar hårdare?
Balansen mellan träning och återhämtning är jätteviktig på elitnivå men också för den som är motionär och skall balansera med jobb, familj, renoveringar, arbetsresor….
Stress, press, obalans i livet, en kropp som aldrig får vila kan vara förklaringen till problematiken.
Då kan det vara skönt att få hjälp att reda ut belastningen i livet för att skapa mer balans.
2. När du tränar men hela tiden skadar dig
Om kroppen aldrig får återhämta sig bygger den inte upp sig lika bra och skadas lättare. Om man som idrottare upplever mycket stress har forskning visat att risken är större för att skada sig.
Idrottare som får hjälp med att lära sig att hitta strategier för att hantera stress minskar risken för att drabbas av skador.
3. När du är skadad och inte kan göra det du brinner för
Olyckan är framme under löprundan, hoppet man skulle ta från en klippa visade sig vara större än tänkt, knät vek sig bakåt och korsbandet gick åt skogen. Man blir uppsatt för operation och istället för att förbereda sig för lopp och tävlingar ihop med vänner så får man hänga på gymmet med målsättning att få upp rörligheten i knät för att komma tillbaka.. om KANSKE ett år.
Vem som helst skulle troligtvis bli nedstämd. Forskning visar även att skadade elitidrottare får en förhöjd risk att drabbas av ångest och depression. Ett år som skadad kan även leda till identitetskris. Idrottspsykologerna träffar flera idrottare som behöver hjälp med att hitta en balans, att lära sig att acceptera eller som behöver hjälp med att hitta strategier för att hantera stress. Något som har visat sig minska risken för att drabbas av skador.
Kom ihåg att fokusera både på ditt fysiska och psykiska välmående – det hänger ihop mycket mer än vad man tror.
Ta rätt hjälp när det behövs!
REFERENSER
1. https://www.forskning.se/2015/05/08/stress-orsakar-idrottsskador/De glada nyheterna:
2. https://www.sisuforlag.se/wp-content/uploads/2018/02/uppslag—idrottsskadornas-psykologi-s-44-45.pdf
3. https://www.idrottsforskning.se/notis/stress-okar-skaderisken/